Wefood, sağlıklı gıda pazarındaki tüm tüketici beklentilerini yüksek kalite ve koşulsuz güven ayrıcalığıyla karşılama hedefi doğrultusunda yepyeni bir ürün kategorisiyle daha karşınızda: Wefood Organik Bal Çeşitleri! Peki, organik bal nedir ve standart proseslerle üretilen bal çeşitlerinden tam olarak hangi yönleriyle ayrılır biliyor musunuz?
Organik ballar, aynı koşulları karşılayan diğer tüm sertifikalı gıdalar gibi sadece doğanın elverdiği koşullara uygun şekilde üretiliyor. Yani organik bal çeşitlerinin üretiminde ürün hacmini artırmak adına insan eliyle yapılmış herhangi bir müdahalede bulunulmuyor. Size de Wefood ayrıcalığıyla aile boyu doğal bal tüketmenin keyfini sürmek kalıyor.
Organik Bal Nedir?
Organik bal; en kısa tanımıyla organik üretim sertifikasına sahip olan bal çeşitlerini ifade ediyor. Herhangi bir gıda ürününün organik olarak tanımlanabilmesi adına, doğallık ve saflığın uçtan uca korunmasına ilişkin şu şartların karşılanması gerekiyor:
- Elde edildiği bölgenin egzoz vb. hava kirletici unsurlara kaynaklık eden otoyollardan belirli bir kilometre uzaklıkta bulunması,
- Organik gıda üretimi yönetmeliğinde belirtilen zaman dilimi süresince üretim bölgesinde yangın vb. afetlerin yaşanmamış olması,
- Ürünün elde edildiği (tohum, bitkisel aşı, çiçek nektarı vb.) herhangi bir kaynağın GDO (genetiği değiştirilmiş organizma) veya kalıntılarını içermemesi,
- Ürünün herhangi bir insan yapımı mahsul veya kimyasal maddeyle doğrudan temas etmemesi ya da kontamine (çapraz bulaşmaya maruz kalmış) olmaması,
- İşleme sırasında ürünün orijinal içeriğini etkileyecek hiçbir müdahalede bulunulmaması
- İşte tüm bu koşullar, ambalajlı organik bal çeşitlerinin tabiattaki el değmemiş alanlarda bulunan karakovan ballarıyla aynı doğallıkta olduğu anlamına geliyor!
Organik Balın Özellikleri Nelerdir?
Organik ballar, üretim şartları gereği herhangi bir kimyasal madde içermiyor. Böylece organik balın özellikleri, henüz insanlık yeryüzünde dahi yokken arıların ürettiği balların kimyasal ve yapısal niteliklerini sergiliyor. Nitekim organik bal çeşitlerinin üretiminde (yönetmeliğe uygun belirli şartlar haricinde) arılara herhangi bir doğal şeker takviyesi de verilmiyor. Üstelik arılar, topladıkları çiçek nektarlarını detaylı analizlerle hiçbir ilaç kalıntısı içermediği doğrulanmış doğal bal mumu peteklerinde depoluyor. Böylelikle organik balların içeriğinde sadece yeryüzündeki el değmemiş çiçeklerin altın değerindeki nektarları ve polenleri bulunuyor.
Organik ballar, üretimi esnasında arı kolonizasyonuna herhangi bir yapay müdahalede bulunulmadığı için doğal şeker (karbonhidrat), vitamin, mineral, polifenol ve amino asit içeriği bakımından ideal değerlere sahip bal çeşitlerini kapsıyor. Balda prolin değerinin kilogram başına en az 300 miligram (mg) olması gerekirken, Wefood’un organik süzme çiçek balı çeşitlerinde bu değer en az 370 mg düzeyinde seyrediyor. Bu da ürünlerin kalitesine ve doğallığına yönelik somut olarak güçlü bir kanıt sunmaya yetiyor.
Wefood'un Organik Bal Çeşitleri Nelerdir?
Wefood’un organik bal kategorisinde “Wefood Organik Süzme Çiçek Balı” ve “Wefood Organik Poliflora Süzme Çiçek Balı” olmak üzere iki çeşit ürün yer alıyor. Her iki ürün seçeneği de Türkiye’de organik bal üretiminin başlıca merkezleri olarak nitelenen yüksek rakımlı doğal coğrafyalardan elde ediliyor.
Organik ballar, doğrudan kovandan alındığı haliyle petekli olabileceği gibi “organik süzme bal” formuyla da satışa sunulabiliyor. Wefood ise kolay tüketim için organik bal çeşitlerini sadece süzme olarak tüketicilerine ulaştırıyor. Wefood’un organik süzme balları, peteklerinden yalnızca mekanik işlemlerle ayrılıyor. Bunun haricinde doğal içeriğini ve yapısını değiştirecek hiçbir işleme tabi tutulmuyor
Wefood Organik Bal Çeşitleri Nasıl Üretilir?
Wefood’un organik bal kategorisinde yer alan her iki süzme çiçek balı da ortalama olarak yaklaşık 2 bin metrelik rakıma sahip yüksek yaylalarda üretiliyor. Wefood Organik Süzme Çiçek Balı yüksek bitki çeşitliliğine sahip Van bölgesinde üretilirken, Wefood Organik Poliflora Süzme Çiçek Balı’nın üretimi ise Bitlis bölgesindeki yüksek yaylarda gerçekleştiriliyor.
Bal üretim sezonu açıldığında, organik bal üretimi yapan uzman arıcılar kovanlarını yüksek yaylalara bırakıyor. Arılar, sezon boyunca bölgedeki endemik ve diğer yabani çiçeklerden topladıkları nektarları kovanlara taşıyarak özel işleme yöntemleriyle bala dönüştürüyor. Peteklerin dolmasıyla birlikte arıcılar kovanları topluyor ve peteklerden aldıkları numuneleri analiz işlemleri için yetkili laboratuvarlara gönderiyor. İstenen test sonuçlarını veren ballar toplanarak yeniden analiz edildikten sonra sadece süzme işleminden geçiriliyor. Son aşamada ise doğrudan cam kavanozlara doldurularak siz tüketicileriyle buluşuyor. Yani söz konusu Wefood ise, her lezzetin doğalına ulaşmak yine bir sipariş kadar kolay hale geliyor. Afiyetle…