Ürün detay paylaş
Wefood Organik Zerdeçal Tozu 85 gr
Wefood Organik Zerdeçal Tozu 85 gr
Wefood Organik Zerdeçal Tozu 85 gr
Wefood Organik Zerdeçal Tozu 85 gr

Wefood Organik Zerdeçal Tozu 85 gr (8682392174198)

Marka : Wefood
Fiyat : ₺34,90(KDV Dahil)

Asya mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan organik zerdeçal tozu, köşeli ve hafif acımsı tadıyla yemeklere bambaşka lezzetler katıyor.

ADET

Artır Azalt

Organik Zerdeçal Tozu

 

Asya mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan organik zerdeçal tozu, köşeli ve hafif acımsı tadıyla yemeklere bambaşka lezzetler katıyor.

Genellikle mutfaklarda köri sosunda ya da safran yerine kullanılan zerdeçal, zencefilgiller familyasının bir üyesi. Anavatanı Güney Asya; dolayısı ile Pakistan, Hindistan gibi ülkeler başta olmak üzere Asya’nın birçok bölgesinde, baharatlı ve lezzetli yemeklere katılıyor. Baharat olarak kullanılan toz zerdeçal önce temizleniyor, sonra suda kaynatılıyor, kurutuluyor ve öğütülüyor. Sarımsağın olduğu her yemeğe bir tutam zerdeçal olmazsa olmazlar arasında. Etken maddesi olan kurkumin; pilav ve makarna gibi yemeklere katıldığında sarı bir renk veriyor.

 

Zerdeçal Tozu Nedir?

 

Zerdeçal tozu, tek başına tadıldığında zencefil ile aynı etkiyi bırakıyor. İlk etapta sert vuruşlarla kendisini belli ediyor ve hemen ardından dilin arka tarafına kadar dağılıyor. Kekremsi ve çok hafif acılığı ile genizde ufak bir yanma hissi yaratıyor. Ancak bu acılık, acı yeşil biberinki gibi değil, yani hemen dağılıyor. Yemeklere konulurken dikkat edilmesi gerekiyor, çünkü fazla konulduğunda lezzet dengesini bozabilecek bir güce sahip.

 

Zerdeçal tozunun ana aktif maddesi olan kurkumin, baharatın ağırlık olarak yüzde 3’ünü oluşturuyor. Yağda emilimi arttığı için, özellikle yağlı yemeklerde sıkça kullanılıyor. Karabiberin etken maddesi olan piperin enzimi ile birleştiğinde vücuttaki emilimi yüzde 2000 kadar artıyor. Kurkumin, oda sıcaklığı ya da daha düşük bir sıcaklıkta ve karanlıkta saklandığında uzun süre kullanılabiliyor. Hindistan’ın kadim tedavi yöntemi olan Ayurveda’nın en çok kullanılan baharatları arasında olan zerdeçalın güvenilir yerlerden satın alınması önem taşıyor.  

 

Zerdeçal Tozu Besin Ögeleri

 

Zerdeçal, özellikle kilo vermeyi hedefleyen kişiler için oldukça kullanışlı bir baharat olarak öne çıkıyor. Çok düşük miktarda kalori içeriyor. Bir çorba kaşığı zerdeçal tozu vücuda yaklaşık 29 Kcal enerji sağlıyor. Ayrıca yaklaşık 1 gram protein, 0.30 gram yağ, 6 gramdan fazla karbonhidrat ve yaklaşık 2 gram da lif içeriyor. Zerdeçal, mineraller bakımından da oldukça faydalı bir besin olarak dikkat çekiyor. Günlük demir ihtiyacının yüzde 16’sı, potasyum ihtiyacının yüzde 5’i, C vitamininin yüzde 3’ü ve manganez ihtiyacının yüzde 26’sı karşılanabiliyor.

 

Patates gibi saçak köklü bitkiler ile yapılan yemeklerde, sosa katılarak yemeğin tadının, baharatlarla karışan keyifli yolculuğunu daha da uzatıyor. Asya mutfağı ağırlıklı özel bir akşam yemeğinin vazgeçilmez baharatlarından olan zerdeçal tozunun katıldığı vegan yemeklerde, özellikle de tofu ile yapılan sebze yemeklerinde vazgeçilmez bir baharat olarak kullanılıyor. Beyaz pirincin şeker yükselten etkisinden kurtulmak için yapılan karnabahar pilavında da sıkça yer alıyor. Zerdeçal tozunun yanında çam fıstığı, tarçın, taze soğan, maydanoz ile yapılan karnabahar pilavı; servis önerisi olarak doğranmış Antep fıstığı ve badem ile sunulduğunda çok beğeniliyor.

 

Geleneksel Türk Mutfağında Toz Zerdeçal

 

Zerdeçal kullanmak için Asya mutfağı tariflerine gerek olmayabiliyor. Soğuk havaların iç ısıtan başlangıçları olan çorbalara da zerdeçal katıldığı zaman hem rengi hem de lezzeti değişiyor. Kırmızı mercimek yerine sarı mercimekle yapılan mercimek çorbasında, zerdeçal biraz daha fazla kullanılıyor. Anadolu yemeklerinin birçoğunda sarımsak kullanıldığı için, o lezzete yakışan baharatları rahatlıkla kullanmanız mümkün oluyor. Zencefil ve zerdeçal da bu lezzete yakışan baharatlar arasında yer alıyor. Kesintisiz bir lezzet yolculuğu böylelikle sağlanmış oluyor.

 

Zerdeçalı limonata gibi içeceklerde de kullanmak mümkün. Sıcak yaz günlerinde yaptığınız buz gibi limonatanın içine bir parça zerdeçal tozu koymayı deneyin. Zerdeçal hem içeceğinizin rengini daha da zenginleştiriyor hem de ekşiliğini destekliyor.

 

Zerdeçal, değişik yemeklerde yeni lezzet keşiflerinde kullanabileceğiniz bir baharat olarak sofralardaki haklı yerini alıyor. Wefood Organik Zerdeçal Tozu ile siz de bu lezzete mutfağınızda yer açın.

 

Çerez Kullanımı

Sizlere daha iyi bir hizmet sunabilmek için sitemizde çerezlerden faydalanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerezleri kullanmamıza izin vermiş oluyorsunuz.
Detaylı bilgi almak için Çerez Politikası ve Gizlilik Politikası 'ndan inceleyebilirsiniz.