Tüm sebze ve meyveler, bakliyatlar, katı ve sıvı yağlar, yumurta, bal, reçel, toz şeker, zeytin, et çeşitleri, un içermeyen konserve çeşitleri, mısır, yulaf, pirinç, patates, kestane, nohut, mercimek soya, üzüm çekirdeği, badem, fındık, hindistan cevizi, karabuğday, kinoa, hindistancevizi, amaranth’ın hem kendisi hem unları gluten içermez.
Hangi Besinler Gluten İçerir ?
Buğday, arpa, çavdar içeren her ürün (un, bulgur, irmik, makarna, şehriye, kuskus, ekmek, kek, pasta, gluten içeren hazır salça, sos ve ketçaplar, un ilave edilmiş hazır çorbalar, tarhana, galeta unu veya una batırılarak kızartılmış et ürünleri, malt kullanılan içecekler, hazır çeşniler,sirke, çikolata, puding, sakız, mayonez, dondurma ,tuzlu ve soslu kuruyemişler, kontamine yulaf) gluten içerir.
Çoğu yemeye hazır ve paketli besin gluten içerebilmekte olup etiketlerinin okunması önem taşımaktadır.
Günümüzde Glutensiz Beslenme Algısı
Gluten ilişkili bir hastalık saptanmasa da gelişmiş toplumlarda yaygın olarak görülen, gluten’in sağlık üzerine olumsuz etkileri olduğu ve kilo verileceği düşünülerek glutensiz beslenmeye karşı bir eğilim vardır. Glutensiz diyet uygulayan kişilerde demir, folat, kalsiyum, selenyum, magnezyum, çinko, niasin, tiamin, A ve D vitamini alım düzeylerinin yetersiz düzeyde olduğu görülmüştür. Bu sebeple bu tür sağlık üzerinde önemli etkiler oluşturan diyetlerin ancak alerji veya intolerans durumlarında uygulanması önerilmektedir.
Özetle; doktor tarafından kanıtlanmış gluten ilişkili bir hastalık, hassasiyet veya alerji olmadıkça, zayıflamak ya da daha sağlıklı olunacağı düşüncesi ile popüler bir beslenme şekli olduğu için glutensiz diyet uygulanmamalı, tıbben gerektiği durumlarda (alerji, çölyak hastalığı, gluten duyarlılığı gibi)durumlarda tercih edilen bir diyet alternatifi olmalıdır. Aynı zamanda glutensiz bir diyet uygularken oluşabilecek makro ve mikrobesin eksiklerinin önüne geçmek amacıyla bu konuda uzman diyetisyene danışılması şarttır.