Hindistan Cevizi Yağı Özellikleri Nelerdir? Cilde, Saça ve Beslenmeye Etkileri

Hindistan Cevizi Yağı Özellikleri Nelerdir?

 

Hindistan cevizi yağı faydalarıyla adından en sık söz ettiren doğal kaynaklı ürünlerin başında geliyor. Peki hem mutfakların hem de kişisel bakımın vazgeçilmezi olan Hindistan cevizi yağının, kullanım alanlarına göre ne gibi etkiler sağlayabileceğini biliyor muydunuz?

Anadolu mutfağında uzun yıllardır en çok kullanılan yağ çeşitlerini hemen herkes bilir: Zeytinyağı, ayçiçek yağı, tereyağı, mısır yağı, margarin ve kanola yağı… Ayırt edici özelliklerinden dolayı farklı tariflerde tercih edilen bu yağların beraberinde, Türkiye’de son yıllarda Hindistan cevizi yağının kullanımı da gitgide yaygınlaşıyor. Hem de tüm bu sıvı ve katı yağ çeşitlerine “tek bir alternatif” olarak…

Bilhassa da özel beslenen veya kronik hastalıkları olan tüketici gruplarının sıkça başvurduğu Hindistan cevizi yağı, aynı zamanda kişisel bakım tutkunlarının da favori ürünleri arasında yer alıyor. Hemen her alanda rağbet gören böylesi bir ürünün faydalarını merak etmemek elde değil doğrusu… Siz de bu konuda detaylı bilgi sahibi olmak isteyenlerdenseniz, şu an doğru sayfada olduğunuzu bilmelisiniz. Hindistan cevizi yağının faydaları, kullanım alanları özelinde hemen aşağıda sizi bekliyor!

1. Hindistan Cevizi Yağı Nedir?

Hindistan cevizi yağı, tropik bir meyve olan Hindistan cevizinin etli kısımlarından elde edilen doğal bir yağ çeşidini oluşturuyor. Bu opak beyaz renkli ve katı kıvamlı bitkisel yağ, 24 derece ve üstü sıcaklıkta sıvı haline geliyor. Düşük bir erime derecesine sahip olmasının yanı sıra yanma derecesi de hayli yüksek olan Hindistan cevizi yağı, bu özelliğinden dolayı hemen her tarifte rahatlıkla kullanılabiliyor. Hindistan cevizi yağının içerdiği antioksidanlar, orta zincirli yağ asitleri, vitaminler ve mineraller, onu aynı zamanda kozmetik alanında da en değerli kaynaklardan biri haline getiriyor.

2. Hindistan Cevizi Yağının Faydaları Nelerdir?

Hindistan cevizi yağının faydaları, ağırlıklı olarak içerdiği orta zincirli doymuş yağ asitlerine dayandırılıyor. Sindirim sisteminde kolayca işlenebilen bu yağ asitleri, vücutta ekstra efora yol açmadan hızlıca enerjiye dönüştürülebiliyor. Bunlardan biri olan laurik asit, Hindistan cevizi yağında en yüksek oranda bulunan yağ molekülü çeşidini oluşturuyor.

Dodekanoik asit olarak da bilinen laurik asit, diğer doymuş yağlara kıyasla vücutta daha az depolandığı için bölgesel yağlanma konusunda da daha düşük bir risk oluşturuyor. Laurik asidin aynı zamanda dolaşım, sindirim ve sinir sistemlerinde de bilimsel olarak kanıtlanmış olumlu etkileri bulunuyor.

Hindistan cevizi elbette sadece yağ moleküllerinden oluşmuyor. Bu değerli besinin içeriğinde ayrıca kalsiyum, demir ve çinko mineralleri de bulunuyor. Alfa tokoferol (E vitamini), beta tokoferol, delta tokoferol, alfa tokotrienol, beta tokotrienol, gama tokotrienol, delta tokotrienol ve filokinon (K vitamini) ise Hindistan cevizi yağının içerdiği vitamin çeşitlerini oluşturuyor. Böylece Hindistan cevizi yağı hem dahili hem de harici kullanımda vücudun ihtiyaç duyduğu önemli bileşenlerin güçlü bir şekilde karşılanmasına yardımcı oluyor.

2.1. Hindistan Cevizi Yağının Beslenmedeki Faydaları Nelerdir?