Keçiboynuzu Pekmezi ve Soğuk Sıkım Keçiboynuzu Özünün Farkı Nedir?

Keçiboynuzu Pekmezi ve Keçiboynuzu Özünün Farkı Nedir?

Keçiboynuzu pekmezi, binbir derde çözüm sunan geleneksel ve doğal bir reçete olarak hemen her evin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Peki, aynı meyveden yapılmasına rağmen soğuk sıkım keçiboynuzu özünün, aslında daha yüksek besin değerine sahip olduğunu biliyor muydunuz?

Verimli toprakları ve eşsiz coğrafi konumuyla Anadolu, tüm dünyada rağbet gören özel ve sınırsız bir bitki çeşitliliğine sahip. Bunlar arasında yer alan en değerli bitkilerden biri de elbette, keçiboynuzu meyvesi… Akdeniz iklimine has bir meyve olan keçiboynuzu, içerdiği yoğun bileşenlerle, vücuttaki çeşitli sorunlar için kullanılan en köklü çözüm yollarından biri olarak biliniyor. 

Keçiboynuzu meyvesi, daha pratik ve uzun ömürlü bir tüketim sağlamak adına Anadolu’da ağırlıklı olarak pekmez üretiminde kullanılıyor. Üretim yöntemlerinin çeşitlenmesi sayesinde son yıllarda popülerleşen soğuk sıkım keçiboynuzu özü ise, daha yüksek besin değeri ile keçiboynuzu pekmezine güçlü bir rakip oluyor. Bakalım, iki ürün arasındaki bu önemli farkın nedeni ne?

1. Keçiboynuzu Nedir?

Keçiboynuzu (harnup), yoğun tatlılığa sahip sert bir bakla türünü oluşturuyor. Ağaçta yetiştiği için meyve sınıfında değerlendirilen bu bitki, olgunlaşma öncesi fasulyeye benzer yeşil bir görünüme sahip oluyor. Olgunlaştığında ise kızılımsı-kahverengi bir renk alan keçiboynuzu, toplandıktan sonra bir müddet bekletilmesinin ardından direkt olarak tüketilebiliyor.

2. Keçiboynuzu Nerede Yetişir?

Keçiboynuzu meyvesinin dünya genelinde yetiştiği bölgeler arasında;

  • ABD’nin California eyaleti,
  • Kuzey Afrika ülkeleri,
  • Yunanistan,
  • İspanya,
  • Kıbrıs ve
  • Türkiye yer alıyor.

Keçiboynuzu yetiştiriciliği Türkiye’de en çok Mersin, Antalya ve Muğla illerinde yapılıyor. Batı ve güney kıyıları tümüyle Akdeniz iklimi özelliklerine sahip olmasına rağmen, Türkiye dünya üretiminin yalnızca yüzde 5,9’luk bir dilimini karşılıyor. Dünya keçiboynuzu üretiminin yaklaşık yüzde 50’sini ise tek başına İspanya üstleniyor.

3. Doğal Keçiboynuzu Hangi Faydalı Bileşenleri İçerir?

Lif ve doğal şeker bileşenleri bakımından oldukça zengin bir besin olan keçiboynuzu, aynı zamanda protein ve faydalı yağ asitleri de içeriyor. Ancak keçiboynuzunun faydası ağırlıklı olarak, içerdiği yüksek miktarda vitamin ve mineralden ileri geliyor. Meyvenin en öne çıkan özelliğini ise sütten üç kat daha fazla kalsiyum içermesi oluşturuyor. Keçiboynuzunun içerdiği tüm vitamin ve mineral çeşitleri ise şöyle:

3.1. Keçiboynuzunda Bulunan Vitaminler

  • P vitamini (Temel antioksidan kaynağı olan fenolik bileşikler ve flavonoidler)
  • A vitamini
  • B vitamini
  • E vitamini
  • C vitamini
  • K vitamini

3.2. Keçiboynuzunda Bulunan Mineraller

  • Kalsiyum
  • Potasyum
  • Sodyum
  • Magnezyum
  • Fosfor
  • Çinko
  • Demir

4. Keçiboynuzu Nasıl Tüketilir?

Keçiboynuzu, geleneksel olarak kurutulmuş meyve veya pekmez şeklinde tüketiliyor. Günümüzde bunlara alternatif olarak keçiboynuzu tozu, çayı, ekstresi, nektarı, şurubu, kapsülü vb. ürün çeşitleri bulunuyor. Meyvedeki faydalı bileşenlerin en yüksek seviyede korunduğu ürün çeşitlerinden birini de soğuk sıkım keçiboynuzu özü oluşturuyor. Tüm bu ürün seçenekleri, türüne göre tek başına veya karışım şeklinde kullanılabiliyor. Ayrıca içerdiği yüksek seviyedeki şeker bileşenlerinden dolayı, doğal tatlandırıcı olarak da tercih ediliyor.

5. Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi Nasıl Yapılır?

  • Olgunlaşmış keçi boynuzları dalından toplanıyor.
  • Meyveler, içerisindeki özün daha da olgunlaşması ve katılaşmaması için iki ila üç gün bekletiliyor.
  • İyice yıkanan keçiboynuzları, tamamen yumuşaması için önce tek başına kaynatılıyor.
  • Haşlanmış keçiboynuzu sudan çıkarılarak püre haline getiriliyor.
  • Elde edilen püreye rafine şeker ve limon ilave ediliyor.
  • Karışım, iyice yoğunlaşana kadar yüksek ateşte tekrar kaynatılıyor.
  • Pekmez haline gelen ürün dinlendirilerek kavanozlara aktarılıyor.

6. Keçiboynuzu Pekmezi Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

Keçiboynuzu pekmezi, sabah aç karna tek başına kullanılmasının yanı sıra kahvaltılık veya tatlandırıcı olarak da tüketime olanak sağlıyor. Daha çok koruyucu ve tamamlayıcı bir alternatif tedavi yönetimi olarak tüketilen keçiboynuzu pekmezi, halk arasında şu amaçlarla* kullanılıyor:

  • Öksürük, alerjik astım vb. solunum yolları rahatsızlıkları için yatıştırıcı,
  • Halsizliğe karşı enerji verici ve canlandırıcı,
  • Sindirim ve boşaltım sistemleri için düzenleyici,
  • Şeker dengeleyici,
  • Operasyon ve hastalıklar sonrası iyileşme sürecini hızlandırıcı,
  • İktidarsızlığa karşı destekleyici,
  • Kemik güçlendirici…

 

*Keçiboynuzu pekmezi, söz konusu rahatsızlıklara yönelik bilimsel bir çözüm değildir. Ürünün faydaları, meyvenin kendisinde bulunan güçlü bileşenlerin etkisine dayandırılmaktadır. Pek çok uzman keçiboynuzu pekmezi tüketimini takviye edici gıda olarak önerse de, ürünün bahsi geçen problemler için ilaç olarak kullanılması tavsiye edilmemektedir.

7. Keçiboynuzu Özü Nasıl Yapılır? Pekmezden Farkı Nedir?

Keçiboynuzu özü, pekmezden farklı olarak profesyonel soğuk sıkım yöntemi ile elde ediliyor. Isıl işlem olmaksızın uygulanan bu yöntemde ise sırasıyla şu işlemler uygulanıyor:

  • Olgunlaşmış keçiboynuzu meyveleri, içindeki özün yumuşaması için hijyenik ortamda dinlendiriliyor.
  • Sıvı kısmı iyice özleşen meyveler, yıkandıktan sonra presleme aletleriyle homojen bir kıvam alıncaya dek soğuk sıkım işleminden geçiriliyor.  
  • Ardından süzülerek kavanozlara dolduruluyor.

Soğuk sıkım keçiboynuzu özünün üretimi esnasında öncelik verilen ilk koşulu, meyvenin besin değerlerinin en yüksek seviyede korunması oluşturuyor. Kaynatma vb. adımlar olmadığı için bu ürünler, meyvenin içerdiği vitamin ve mineralleri içeriğinde tümüyle barındırabiliyor. Ayrıca rafine şeker vb. ekstra katkılar ilave edilmeden hazırlandığı için doğal keçiboynuzu tadının ve faydalı bileşenlerinin yoğun bir şekilde alınmasını sağlıyor. Organik tarım sertifikalı mahsullerden üretilen katkısız soğuk sıkım keçiboynuzu özünü tercih ederek, bu güçlü besini çok daha güvenilir bir şekilde tüketme ayrıcalığına sahip olabilirsiniz!

Esenlikle…

 

 

Etiketler: Keçiboynuzu Pekmezi ve Keçiboynuzu Özünün Farkı Nedir?
Haziran 25, 2021
Listeye dön
Çerez Kullanımı

Sizlere daha iyi bir hizmet sunabilmek için sitemizde çerezlerden faydalanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerezleri kullanmamıza izin vermiş oluyorsunuz.
Detaylı bilgi almak için Çerez Politikası ve Gizlilik Politikası 'ndan inceleyebilirsiniz.