Vücudu Kış Aylarına Hazırlarken Beslenmede Bunlara Dikkat!

Vücudu Kış Aylarına Hazırlarken Beslenmede Bunlara Dikkat!

Yapılan araştırmalara göre kış ayları, hastalıklardan korunmak ve bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını sürdürmeye yardımcı olmak adına özel bir beslenme programı gerektiriyor. T.C. Sağlık Bakanlığı Edirne İl Sağlık Müdürlüğünün kaynağında, kış aylarında ana ve ara öğünlerin vitamin ve mineral yönünden zengin besinlerle hazırlanmasının son derece önemli olduğuna değiniliyor. Bu konu her mevsim için geçerli bir nokta olsa da kış döneminde vücudun mineral ve vitamin ihtiyacının daha fazla olduğu aktarılıyor. Bu dönemde uzmanlar, vücudun direncini korumak adına dikkate alınması gereken çeşitli önerilerde bulunuyor.

Antioksidan Yönünden Zengin Besinleri Tüketmeye Özen Gösterin

Global sağlık portalı WebMD tarafından yayınlanan Health Benefits of Antioxidants isimli makaledeki bilgilere göre antioksidan içeren gıdalar, vücuttaki serbest radikallerin kontrol altına alınmasında rol oynuyor. Serbest radikallerin ise vitamin eksikliğinden kansere kadar uzanan çeşitli hastalıklara yol açtığı biliniyor. Bu nedenle özellikle kış aylarında direncin düşmesinden dolayı antioksidan içeren gıdaların beslenmeye dahil edilmesi büyük bir önem taşıyor.

T.C. Sağlık Bakanlığı Edirne İl Sağlık Müdürlüğünün kaynağında antioksidan alımının kış aylarında vücutta biriken toksinlerin uzakaştırılmasında rol oynayacağı paylaşılıyor. Bu nedenle özellikle kış aylarında beslenmede ıspanak, karalahana, brokoli, pazı gibi sebzelerin ve limon, elma, portakal, mandalina gibi mevsim meyvelerinin bulunması gerektiği vurgulanıyor.

Beslenmenize Tüm Besin Gruplarını Dengeli Bir Şekilde Dahil Edin

T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Dairesi Başkanlığı tarafından yayınlanan Temel Besin Grupları isimli kaynağa göre, tüm besin gruplarını beslenmeye mutlaka dahil etmek ve doğru miktarlarda tüketmek gerekiyor. T.C. Sağlık Bakanlığı Edirne İl Sağlık Müdürlüğünün kaynağında süt, et, meyve-sebze ve tahılların dengeli tüketimi kış aylarında hastalıklardan korunmak için en önemli koşullarından biri olarak belirtiliyor.

Özellikle yüksek lifli gıda tüketiminin kış aylarında sindirim sisteminin normal fonksiyonlarını sürdürmek adına önemli olduğu paylaşılıyor. Ayrıca güne süt, yumurta ve yulaf ezmesi gibi gıdalarla güçlü bir şekilde başlamanın ideal beslenme konusunda oldukça etkili olduğu vurgulanıyor.

Yeterli Su Tüketimini Eksik Etmeyin

Penn State Extension tarafından yayınlanan Hydration in Cold Weather isimli kaynakta, kış aylarında yeterli su içmenin kişinin sağlıklı, sıcak ve rahat kalmasında önemli rol oynadığı paylaşılıyor. Susama ihtiyacının yaz aylarına göre daha az görülebildiği kış aylarında vücudu susuz bırakmamak hastalıklardan korunma noktasında büyük önem taşıyor. Aynı kaynakta kadınlar için günlük sıvı tüketiminin en az 11 bardak (200 ml), erkekler için ise 16 bardak olması gerektiği paylaşılıyor. 

Su tüketimini artırmak ve daha keyifli kılmak adına süper tozlar ideal bir seçenek olarak öne çıkıyor. Süper toz çeşitleri, taze meyve veya bitkilerin fiziksel yollarla besin değerleri korunarak kurutulup öğütülmesiyle elde ediliyor. Bu yönüyle de söz konusu ürünler vitamin, mineral ve antioksidan alımı konusunda hem doğal hem de güçlü bir destekçi olma özelliği taşıyor.

 

Kaynaklar:

Etiketler: kış aylarında beslenme
Kasım 17, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere daha iyi bir hizmet sunabilmek için sitemizde çerezlerden faydalanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerezleri kullanmamıza izin vermiş oluyorsunuz.

Detaylı bilgi almak için Çerez Politikası ve Gizlilik Politikası 'ndan inceleyebilirsiniz.