Tariflerde Yumurta Yerine Ne Kullanılabilir?

Tariflerde Yumurta Yerine Ne Kullanılabilir?

Hayvansal gıda tüketimini tamamen bırakmak veya sınırlandırmak mı istiyorsunuz? Peki ya yumurtasız hiç olur mu? Aslında, bal gibi de olur! Sevdiğiniz tüm yiyecekleri yumurta kullanmadan da eksiksiz bir lezzetle hazırlamanız mümkün! 

Protein, amino asit ve vitamin bakımından son derece zengin bir gıda olan yumurta, çok yönlü besleyici özelliğiyle neredeyse her tarifte yer alıyor. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı bazı insanlar yumurta tüketmiyor veya tüketemiyor. Özellikle kahvaltılarda ve fırıncılıkta yaygın olan yumurta, kurabiye ve ekmek gibi besinlerin ideal formunu sağlayan bir bağlayıcı görevi üstleniyor. 

Veganlar, yumurta alerjisi olanlar veya başka bir nedenle yumurta tüketmeyen kişiler yumurta yerine kullanabilecekleri bir jokere ihtiyaç duyuyor. Herhangi bir tarifte yumurtayı alternatif bir gıdayla değiştirirken dikkat edilmesi gereken hususları göz önünde bulundurmak ise son derece önemli. Peki, yumurta yerine hangi gıdaları nasıl kullanabilirsiniz?

1. Yumurta Neden Kullanılır?

 

Yumurta özellikle fırın mutfağında çeşitli amaçlara hizmet ediyor. Pişmiş ürünlerin yapısına, rengine, lezzetine ve kıvamına aşağıda sıraladığımız şekilde katkıda bulunuyor:

  • Bağlayıcı: Malzemeleri birleştirmeye ve bir arada tutmaya yardımcı oluyor. Gıdanın dağılmasını önlüyor.
  • Mayalama: Tariflerin kabarmasına yardımcı olarak sufle, kek, ekmek vb. unlu mamüllere hacim kazandırıyor.
  • Nem: Tarifteki tüm malzemeler tarafından emildiği için ürüne belli bir miktar nem sağlıyor.
  • Lezzet: Diğer malzemelerin aromalarını taşımaya ve tadını iyileştirmeye yardımcı oluyor.
  • Görünüm: Özellikle unlu mamüllere altın sarısı veya kahverengi bir renk kazandırarak iştah açıcı bir görünüme ulaşmasına katkı sağlıyor.

 

2. Tariflerde Yumurta Yerine Hangi Alternatifler Kullanılabilir?

 

Yumurtayı tariften tamamıyla çıkarmak ve yerine bir alternatif koymamak yiyeceklerin kuru, düz veya tatsız olmasına yol açabiliyor. Ancak yumurta yerine kullanabileceğiniz pek çok alternatif olduğunu gördüğünüzde şaşırabilirsiniz! 

 

2.1. Öğütülmüş Keten veya Chia Tohumu

Keten ve chia tohumu oldukça besleyici ve son yıllarda popülerliği artan gıdalar arasında yer alıyor. Her ikisi de Omega-3 yağ asitleri ve lif bakımından zengin gıdalar olarak kabul ediliyor. Bir yemek kaşığı yani yaklaşık olarak 7 gram öğütülmüş keten veya chia tohumunu üç yemek kaşığı (45 gram) su ile tamamen emilip koyulaşana kadar çırpmak gerekiyor. Bu oran bir yumurta yerine kullanılıyor. Tarifteki yumurta sayısına göre tohum ve su miktarını artırmanız gerekiyor. 

Keten tohumu ve chia tohumundan tariflerinize fındıksı bir tat geçebilir. Bu nedenle bu iki ürün en çok krep, waffle, muffin, ekmek ve kurabiye gibi tariflere yakışıyor.

2.2. Elma Püresi

Elma püresi, pişirilmiş elmaların püre haline getirilmesiyle elde ediliyor. Pürenin içerisine genellikle muskat ve tarçın katılıyor fakat siz tarifinize göre bu baharatları çeşitlendirebilirsiniz. Şekersiz elma püresi çoğu tarif için yumurtanın yerine kullanılabilecek en ideal gıdalar arasında yer alıyor. 

Yaklaşık olarak 65 gram şekersiz elma püresi bir yumurta yerine kullanılabiliyor. Bu ölçüyü baz alarak tarifteki yumurta sayısına göre elma püresi miktarını artırabilirsiniz. Şekerli elma püresi kullanacaksanız tarifteki diğer şekerlerin veya tatlandırıcıların miktarını doğru ayarlamalısınız.

2.3. Muz Püresi

Yumurta yerine kullanılan en popüler alternatiflerden bir diğeri ise muz püresi oluyor. Ancak muz püresi her tarife uygun olmayabiliyor çünkü yoğun aroması nedeniyle tüm tariflere kendine has tadını da katıyor. Muz aromasının yakışmayacağı bir tarifte balkabağı veya avokado püresi de kullanabilirsiniz. Her meyve püresi için ölçü aynı tutuluyor. Bir yumurta yerine 65 gram püre kullanılması öneriliyor. 

2.4. Sirke ve Kabartma Tozu

Sirke ve kabartma tozu karıştırıldığı zaman karbondioksit ve su üreten kimyasal bir reaksiyon başlatıyor. Bu da unlu mamullerin hacim kazanmasını sağlayarak yumurtanın yerini alabilecek bir karışım oluyor. Bir çay kaşığı (7 gram) kabartma tozu ile bir yemek kaşığı (15 gram) sirkeyi karıştırarak tariflerinizde bir yumurtaya denk gelecek bir etki elde edebilirsiniz. 

2.5. Yoğurt

Yoğurt bir süt ürünü olduğu için vegan tariflerde kullanılamıyor. Ancak yumurta alerjisi bulunan kişiler tariflerde yoğurda da yer verebiliyor. Tarifteki her bir yumurta için 60 gram yoğurt kullanmak yeterli oluyor. Sade yoğurt yoğun bir aromaya sahip olmadığı için tariflerin tadını da pek fazla etkilemiyor. 

2.6. Aquafaba

Aquafaba terimi, fasulye ve nohut gibi baklagillerin arta kalan sıvısını adlandırmak için kullanılıyor. Konserve baklagillerdeki sıvılar da birer aquafaba çeşidi oluyor. Çiğ yumurta akına çok benzer bir yapıda olan aquafaba pek çok tarif için ideal bir yumurta ikamesi sayılıyor. Bir yumurta için üç yemek kaşığı (45 gram) aquafaba kullanmak yeterli oluyor.

2.7. Soya Lesitini

Soya fasulyesi yağının bir yan ürünü olan soya lesitini ise yumurtaya benzer bir bağlayıcılığa sahip. Bu yan ürün, malzemeleri bir arada tutma kabiliyeti sayesinde sık sık yumurta yerine kullanılıyor. Bir yumurta için bir yemek kaşığı (14 gram) soya lesitini tozu ekleyebilirsiniz. Ancak soya alerjisi olan kişilerin bu konuda dikkatli olması gerekiyor. 

2.8. Karnıyarık Otu Tozu

Psyllium (pisilyum) adlı bitkinin tohumlarının öğütülmesiyle elde edilen karnıyarık otu tozu, suyla buluştuğunda jel kıvama gelerek tariflerde güçlü bir bağlayıcılık sağlıyor. Bu gıda, aynı zamanda yüksek lif kaynağı olması yönüyle farmakolojide ve hedefe yönelik beslenmede de geniş bir yer tutuyor. 

“Peki ama karnıyarık otu tozunu nereden bulabilirim?” diyorsanız, Wefood’un geniş ürün gamında bu sorunuza da yüzde 100 doğal bir yanıt bulabilirsiniz. Wefood Karnıyarık Otu Tozu, keşfettiğiniz anda beslenmenizin kurtarıcı gıdalarından biri olmaya şimdiden aday. Daha fazla bilgi için ürün sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın! 

3. Sadece Yumurta Sarısı veya Akı İstenen Tariflerde Hangi Alternatif Kullanılabilir?

 

Bazı tarifler tüm bir yumurta yerine yalnızca sarısını veya akını isteyebiliyor. Bu tür tarifler için en iyi alternatif aquafaba ve soya lesitini oluyor. Yumurta akı için üç yemek kaşığı (45 gram) aquafaba, yumurta sarısı içinse bir yemek kaşığı (14 gram) soya lesitini kullanabilirsiniz.

Siz de alerjik bir bünyeye sahipseniz, vegan veya glutensiz beslenmek istiyorsanız doğal ve katkısız içerikleri ile Wefood dünyasına davetlisiniz!


 

 


 

 

Etiketler: Tariflerde Yumurta Yerine Ne Kullanılabilir?
Aralık 01, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere daha iyi bir hizmet sunabilmek için sitemizde çerezlerden faydalanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerezleri kullanmamıza izin vermiş oluyorsunuz.

Detaylı bilgi almak için Çerez Politikası ve Gizlilik Politikası 'ndan inceleyebilirsiniz.