Glutensiz Pişi Nasıl Yapılır?

Glutensiz Pişi Nasıl Yapılır?

 

Vegan tüketime uygun yulaf unlu glutensiz pişi tarifiyle, siz de besleyici ve uzun süre tok tutan kahvaltılar hazırlayabilirsiniz!

Glutensiz tarifler hafif yapıya sahip olmalarının yanı sıra, buğdaya alternatif oluşturan ham maddeleri ile lezzet bakımından da ayrıcalıklı bir tüketim sağlıyor. Buna badem unu, fındık unu ve nohut unu gibi glutensiz ürünlerle yapılan sayısız zengin lezzeti örnek göstermek mümkün. Fakat konu açlık hissini baskılamak ve form tutmak olunca, yulaf unu belki de herkesin aklına gelen ilk örnek olabilir! Lezzet denilince akla düşen ilk tatlardan biri olan pişi ise, yulaf unu ve diğer uygun malzemeler ile hem glutensiz hem de vegan bir içerikle hazırlanabilir!

Glutensiz, Vegan, Hafif ve Elbette Leziz...

Zengin bir lif kaynağı olan yulaf unu, aynı zamanda içerdiği protein ve diğer bileşenlerle de diyetlerin vazgeçilmez bir parçasını oluşturuyor. Ancak her glutensiz un çeşidinde olduğu gibi, yulaf unlu tariflerde de bağlayıcılığı artırmak adına yumurta ve süt gibi ürünleri daha fazla kullanmak gerekebiliyor. Tabii karnıyarık otu tozu ve seçeceğiniz bitkisel bir süt çeşidiyle, vegan tarifler elde etmeniz de mümkün! Peki, bu malzemeler ve sadece yulaftan oluşan glutensiz un pişi tarifinde bir araya geldiğinde ne mi olur? Bakalım!

Glutensiz Pişi Malzemeleri ve Yapılışı

  • Adet / Porsiyon: 15 adet                                                                           
  • Süre: 30 dakika
  • Malzemeler:
  • Wefood Glutensiz Tam Yulaf Unu (2 su bardağı + 3 yemek kaşığı)
  • Bitkisel süt (1 su bardağı)
  • Kabartma tozu (1 yemek kaşığı)
  • Wefood Organik Karnıyarık Otu Tozu (1 silme yemek kaşığı)
  • Su (1,5 çay bardağı)
  • Sıvı yağ (2-3 su bardağı)
  • Uygun Tüketici Grupları: Çölyak hastalarıa, gluten hassasiyeti olanlar, diyabet hastalarıb, veganlarc, vejetaryenler, düşük karbonhidratlı (ketojenik) beslenenler, sporcular, diyet uygulayanlar…

a) Yulaf doğası gereği glutensizdir. Fakat bazı yulaf unları, üretim sürecinde glutenli ürünlerle aynı taşıma, öğütme, paketleme vb. hatlardan geçirildiği için çapraz bulaşmadan dolayı gluten içerebilir. Bu nedenle özellikle çölyak hastalarının, yulaf unu seçiminde glutensiz üretim sertifikalı ve güvenilir markaları tercih etmeleri gerekir. 

b) Yulaf unu glisemik indeksi düşük bir alternatif un çeşididir. Beyaz unun aksine, şeker seviyesinde hızlı dalgalanmalara yol açmaz. Ancak diyabetlilerin -beslenmeye uygunluk ve günlük tüketim miktarı özelinde- önlem amacıyla önce hekimlerine danışmaları önerilir. 

c) Bir besinin vegan tüketime uygun olabilmesi için bal, süt, yumurta vb. hiçbir hayvansal gıda içermemesi gerekir. Karnıyarık otu tozu, sıvılarla temas halinde jele dönüşen yapısıyla bunun için yumurta yerine kullanılabilecek güçlü ve besleyici bitkisel bir alternatiftir. Aynı zamanda kabartıcı etkisiyle glutensiz unların zor kabaran yapısı için de ideal bir çözüm sunar.

Adım Adım Glutensiz Pişi Yapımı

  1. Suyu genişçe bir kaba alın ve üzerine Wefood Organik Karnıyarık Otu Tozu’nu ekleyin.
  2. İki malzeme jel kıvamına gelinceye dek aralıksız karıştırın.
  3. Kabın içerisine Wefood Glutensiz Tam Yulaf Unu’nu, sütü ve kabartma tozunu da ekleyin.
  4. Hamur homojen hale gelip hafif ele yapışan bir kıvam alıncaya kadar yoğurun. Ardından kabarması için beklemeye bırakın. 
  5. Derince bir tavaya iki-üç parmak yüksekliğinde ayçiçek veya mısır yağı ekleyin.
  6. Yağın kızmasını beklerken hamurları yaklaşık avuç büyüklüğünde kopararak şekillendirin. (Bunu yaparken elinize az miktarda sıvı yağ sürebilir veya bezeleri yulaf ununa bulayabilirsiniz.)
  7. Yağın tamamen kızdığından emin olup hamurları birbirine temas ettirmeden kızartmaya başlayın.
  8. Kızaran pişileri fazla yağın emilmesi için üzerine kâğıt havlu serdiğiniz bir tabağa alın. Wefood’un koruyucu madde içermeyen ürünleriyle hazırlayacağınız bu pişiler, koruyucu içermeyeceği için oda sıcaklığında hızla bozulabilir. Bu nedenle daha sonra tüketmek için saklamak istemeniz halinde, pişileri buzdolabında ağzı kapalı şekilde muhafaza etmelisiniz. 

Püf Noktası

Pişinin fazla yağ çekmemesi için hamurları çok kızgın yağda ve kısa sürede pişirmelisiniz. Yağ çekme kapasitesini daha da azaltmak için hamur hazırlama aşamasında su yerine sade soda kullanabilirsiniz. Piştikten hemen sonra ise yağların birbirine geçmemesi için pişileri temas ettirmeden yerleştirmeyi tercih edebilirsiniz.

Afiyetle... 

İster Tuzlu İster Tatlı…

Tuz ilave etmeden hazırladığınız pişileri domates, peynir ve zeytin gibi kahvaltılıklarla beraber afiyetle tüketebilirsiniz. Dilerseniz ortadan ikiye bölerek, leziz malzemelerle pişi-sandviçler hazırlayabilirsiniz. Hatta çikolata, bal ve kaymak ile tatlı sunumlar da yaratabilirsiniz. Fakat hedefiniz kilo kontrolü ise, pişinin bir kızartma olduğunu unutmadan kontrollü tüketmenizi öneririz. Bizden söylemesi… :)

Afiyet olsun!

 

Etiketler: Glutensiz Pişi Nasıl Yapılır?
Mart 13, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere daha iyi bir hizmet sunabilmek için sitemizde çerezlerden faydalanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerezleri kullanmamıza izin vermiş oluyorsunuz.

Detaylı bilgi almak için Çerez Politikası ve Gizlilik Politikası 'ndan inceleyebilirsiniz.