Glutensiz ve Vegan Ekmek Nasıl Yapılır?

Glutensiz ve Vegan Ekmek Nasıl Yapılır?

Glutensiz ekmek tarifinin tamamen bitkisel gıdalarla vegan tüketime uygun bir şekilde de hazırlanabileceğini biliyor muydunuz? Üstelik bu özel tarif sayesinde maya kullanmadan da yumuşacık ve leziz ekmekler yapabilirsiniz!

Çölyak hastalığının gluten tüketimine hiçbir koşulda elvermemesinden dolayı, bu rahatsızlığa sahip kişilerin sadece glutensiz besinlerle beslenmesi gerektiği bilinen bir gerçek… Bununla beraber glutensiz ürünler, verdiği hafiflik hissi ile son zamanlarda çölyak hastalığı ve gluten hassasiyeti haricinde de sıkça tercih ediliyor. Ekmekler ise beslenmedeki temel rolü ve doyuruculuğu sayesinde, glutensiz beslenme konusunda şüphesiz en çok ilgi gören seçenekler oluyor.

Glutensiz Ekmek Nedir?

Glutensiz ekmek, kısaca “gluten içermeyen un çeşitleri ile yapılan alternatif bir ekmek çeşidi” olarak tanımlanabilir. Doğal yapısı gereği ham maddesinde gluten proteini bulunmayan teff, karabuğday, pirinç, badem unu vb. ürünleri bunlara örnek göstermek mümkün. Fakat glutensiz üretim için gerekli koşullar sağlanmadığında, bu ürünlere de çapraz bulaşma yoluyla gluten karışabiliyor. Bu nedenle glutensiz ekmek yapımı için seçeceğiniz unların, glutensiz mamullere özel hatlarda üretilmiş olup güvenilir ve bilinen bir markanın ürünü olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.

Vegan Ekmek Tarifi için Yumurta Yerine Ne Kullanılabilir?

Bir ekmeğe “glutensiz” diyebilmek için gereken koşulları artık biliyorsunuz. Ancak konu bir de vegan ekmek tarifi olunca, aklınızda bazı soru işaretlerinin belirmiş olması muhtemel. Bilindiği üzere “vegan besin” kavramı, içerisinde hiçbir hayvansal gıda (bal, süt, yumurta, tereyağı vb.) bulunmayan ürünler için kullanılıyor. Peki, ekmek yapımında yumurta kullanmamak olur mu? Karnıyarık otu tozu sayesinde olur; hatta gluten içermemesine rağmen mayasız da puf puf olur!

Kolay Yoğrulan ve Yumuşacık Glutensiz Tarifler Elde Edin!

Glutensiz unlar, hamura esnek ve yumuşak yapı kazandıran gluten proteinini içermediğinden yoğurma aşamasında uzun bir uğraş gerektirebiliyor. Bundan dolayı glutensiz tarifler buğday unlu benzerlerine göre daha sert bir dokuya sahip oluyor. Karnıyarık otu tozunun şaşırtıcı özellikleriyle, bu durumu tersine çevirmek mümkün! 

Sıvılarla temas ettiğinde jelleşen ve kabartıcı etki sağlayan karnıyarık otu tozu, yumurta yerine kullanılabilmesinin yanı sıra hamurun bütünleşmesini kolaylaştırıyor ve daha yumuşak olmasını sağlıyor. Üstelik yüksek besin değeriyle beslenmeye de çok yönlü katkı sağlıyor.

Glutensiz - Vegan Ekmek Malzemeleri ve Yapılışı

  • Adet / Porsiyon: 1 adet / 15 dilim
  • Süre: 1 saat
  • Malzemeler:
  • Wefood Glutensiz Çiğ Karabuğday Unu (7 tepeleme yemek kaşığı)
  • Wefood Nohut Unu (6 tepeleme yemek kaşığı)
  • Wefood Glutensiz Tam Yulaf Unu (5 tepeleme yemek kaşığı)
  • Kabartma tozu (1 paket)
  • Karbonat (Yarım çay kaşığı)
  • Tuz (1 tatlı kaşığı)
  • Su (4,5 çay bardağı)
  • Wefood Organik Karnıyarık Otu Tozu (2 tepeleme yemek kaşığı)
  • Susam (1 çay kaşığı)
  • Uygun Tüketici Grupları: Çölyak hastaları, gluten hassasiyeti olanlar, veganlar, vejetaryenler, sporcular, diyet uygulayanlar…

Adım Adım Vegan ve Glutensiz Ekmek Yapımı

  1. Wefood Organik Karnıyarık Otu Tozu ve suyu bir kaba alarak sürekli çırpın, çırpıldıkça jel kıvama gelen karışımı daha da kıvam alması için 15-20 dakika kadar dinlendirin.
  2. Ayrı bir kapta hazırlayacağınız Wefood Glutensiz Çiğ Karabuğday Unu, Wefood Organik Nohut Unu ve Wefood Glutensiz Tam Yulaf Unu karışımına kabartma tozunu, karbonatı ve tuzu ilave edin.
  3. Beklerken kıvamı yeterince koyulaşan sıvıyı un karışımına ekleyin.
  4. Bir yandan 175 dereceye ayarladığınız fırın ısınırken, diğer yandan hamuru iyice yoğurarak homojen hale getirin.
  5. Ekmeğinize dilediğiniz şekli vererek üzerine susam ekleyin ve yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisinin ortasına yerleştirin.
  6. Fırında 55-60 dakika pişirdikten sonra çıkarıp soğumaya bırakın. Wefood ürünleriyle hazırlayacağınız bu enfes tarif, koruyucu madde içermeyeceği için oda sıcaklığında kısa bir tüketim ömrüne sahip olabilir. Bu nedenle ekmekleri daha sonra tüketmek için saklamak isterseniz, buzdolabına ağzı kapalı bir şekilde yerleştirebilirsiniz. 

Afiyet olsun!

Etiketler: Glutensiz ve Vegan Ekmek Nasıl Yapılır?
Mart 14, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere daha iyi bir hizmet sunabilmek için sitemizde çerezlerden faydalanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerezleri kullanmamıza izin vermiş oluyorsunuz.

Detaylı bilgi almak için Çerez Politikası ve Gizlilik Politikası 'ndan inceleyebilirsiniz.